Termék leírása
Hivatalos magyar nevei: bokrosgomba, ágastapló.
A világon leginkább japán nevén – maitake terjedt el. A japán név jelentése: a táncos gombája.
Európában és az Egyesült Államokban általában az „erdő tyúkjának” hívják, mivel kinézete nyaranta, meleg időben hasonlít egy csirke bolyhos tollára.
Távol-Keleten és Észak-Amerikában őshonos, de a Kárpát-medencében is előforduló évelő tapló.
Keményfák: tölgy, bükk, hárs és gesztenye parazitája. A fa pusztulása után korhadékrontó gombaként tovább él.
Jellemzően nyáron és ősszel terem. A fák tövénél nő, bokros megjelenésű gomba.
A maitake gomba fiatal példányainak kalapjai ehetőek, s ízre-szagra is kellemes gomba.
Puha, rostos húsa miatt sokan kedvelik. Tönkje már fiatalon is szívós, ehetetlen.
A maitake gomba kalapja öregedés során elfásul és íze fanyar lesz. A legnagyobb élvezeti élményt egy fiatal példányából készült finom étel nyújtja.
Kínában és Japánban a maitake gomba az egyik leggyakrabban használt étkezési gomba, melyet évszázadok óta fogyasztanak.
Számos japán ételben, például a nabemono-ban használják.
A távol-keleten régóta alkalmazzák akár friss, akár szárított gombaként, gombaporként, főzetként.
Hatóanyagai: fehérjék és esszenciális aminosavak (fenil-alanin, hisztidin, leucin, izoleucin, lizin, treonin), D-vitamin előanyag, kálium, réz. Poliszacharidok, különösen β-glükánok, illetve lektin. Zsírsavak közül linolénsav, elaidinsav, oleinsav.
Forrás: Dr. Gothárd Csaba – Dr. Taraczközi István – Gyógyító Gombák c. könyve
A maitake termőblokkot biogazdaságunkban, a Fejér megyei Válon, Mária Anna-pusztán gyártjuk.
Gyártás: tavasszal és ősszel, időszakosan
A gomba termőblokkok átszövetett formában, termesztésre készen kerülnek átadásra, melyet otthoni körülmények között is jól lehet termeszteni.
A termőblokkokat hobbitermesztőknek, kis- és nagytermelőknek is ajánljuk!
Az ár tartalmazza az átszövetett termőblokkot és a termesztési útmutatót.
50 termőblokk felett kérje árajánlatunkat!







